Vegansk Massaman Curry – 1 gryta och 30 minuter
Sponsrat inlägg från Le Creuset
Tänk dig en krämig och smakfull Massaman Curry, den är vegansk och allt du behöver är en gryta och 30 minuter. Ja och några ingredienser. Men visst låter det bra? Denna maträtt har blivit en av mina favoriter att laga under en vardag. Den kan dessutom lagas dagen innan och håller sig fin fint i kylen.
Detta recept är inspirerat av de vackra kvinnorna på Cashew Vegan Kitchen, eller snarare deras kokbok. Om du har chansen att besöka deras restaurang bör du göra det. Du kommer garanterat att hitta en massa läckra saker att sätta tänderna i.
En gjutjärnsgryta som står sig
Jag har en stor familj och därmed har jag en enorm gjutjärnspanna från Le Creuset. Det är praktiskt för familjeträffar och när jag har vänner över på middag. (Vilket jag gärna har så ofta jag som jag.) Den används så ofta att det har sin alldeles egna plats på spisen, typ alltid redo för besök.
Hur gör man Massaman Curry då?
Det enklaste sättet att göra detta är att göra basen först. Skölj, torka, skala och skär alla grönsaker. Sedan låter du de stå tills de ska användas. . Börja med grönsakerna som tar längst tid att bli mjuka. Följande ordning är ganska så bra: potatis, blomkål, sötpotatis och paprika. Börja med såsen först. Om du har tid kan du göra det lite långsammare så att alla smaker smakar extra mycket.
Köttfritt alternativ som passar de flesta
Vi ser definitivt en enorm trend at vi äter mindre kött och äter mer Massaman curry. Skämt åt sido, vi äter mer vegetarisk mat och det är inte alltid så lätt att veta vad man ska laga. Men jag hjälper dig gärna på vägen. Jag har ett gäng vegetariska recept på min blogg och om du följer min Instagram konto kan du följa min resa på jakt efter ett köttfritt liv.
Vegansk Massaman curry
Ingredienser
- 2 msk oliv olja
- 3 msk röd curry pasta
- 4 msk Jordnötssmör gärna den med bitar i
- 400 ml kokos mjölk
- 1 tsk kumminfrön
- 2-3 tsk flingsalt
- 1 st kanelstång
- 1 tsk gurkmeja
- 1 st rödlök
- 300 gr blomkål
- 1 st sötpotatis av större storlek
- 1/2 kg potatis fast sort
- 1/2 röd paprika går att byta färg om man vill
- 1 st grön chilli
- 1 msk riven ingefära
- 1 handfull färsk basilika
- 100 gr krossade jordnötter
Rice
Instruktioner
- Börja med att skala och skära löken i skivor. Gör samma sak med sötpotatisen. Ställ åt sidan.
- Skölj och torka blomkålen. Skär dem sedan i små buketter.
- Skölj och torka paprika och chilli. Hacka chillin i små bitar och skär paprikan i bitar. Ställ åt sidan.
- Koka ris, enligt anvisningarna på paketet.
- Hetta upp olja och tillsätt curry pasta, kummin frö, gurkmeja, hackad chilli, salt och kanelstång. Stek på hög värme i ca 2 min. (Var försiktig så att du inte bränner kryddorna. För då kan det smaka väldigt beskt.)
- Sänk temperaturen på medelvärme och tillsätt jordnötssmör, rödlök och kokosmjölk. Blanda väl.
- Lägg i potatis, söt potatis och blomkål. Låt det sedan koka upp och sedan puttra i 25-30 min. (Tills grönsakerna blir mjuka.)
- Tullsätt paprika när det är ca 10 min kvar av koktiden.
- Toppa med krossade jordnötter och basilka.