Vaniljbullar med extra allt – recept på de godaste bullarna
Vaniljbullar är sådant där klassiskt recept som de flesta av oss älskar. Jag vet att det är lätt att köpa och att man drar sig från att baka dem själv. Men det är inte så svårt och resultatet är att man får prova en hel del nya smaker.
Det som är grejen med vaniljbullar är samma sak som med andra vetedegar, det tar tid.
Men just nu har många av oss lite extra tid, och att göra just dessa vaniljbullar kommer att bli himla uppskattat, jag lovar.
Jag har inte skrivit in de andra fyllningarna i receptet nedan, för att det är egentligen ingenting som behövs göras själv. Om man inte väldigt gärna vill det så klart. Det avgör man helt själv.
Fylla bullarna med egna smaker
Det känns lite extra roligt att göra vaniljbullar med annan fyllning också. Min favorit är helt klart lemoncurd med vallmo och blåbär.
Du följer alla steg fram tills att du ska fylla bullarna. Sedan fyller du vissa med vanilj, sedan fyller du vissa med lemon curd, hasselnötskräm, och hallsylt.
När det blivit dags att pensla med smält smör gör du precis som när du gör vaniljbullar. Men lemoncurd fyllningen får vallmofrön, hasselnötskrämen får cocoa nibs och hallonen får socker blandat med frystorkade hallon.
Tips för att lyckas med dina vaniljbullar
Egentligen är det alltid samma sak för vetedegar. Ha inte bråttom, låt degen ta sin tid. Använd rumstempererade ingredienser och ha i smör i degen. Alltså mjukt smör och inte smält. Degen får gärna vara lite kletig när du ska låta den jäsa. Det är svårt att överjäsa en deg. Det vill säga att om du glömmer att du ställde degen på jäsning för att du fick en massa annat att göra, så förstörs den inte.
Degen gillar inte drag och därför är det viktigt att både täcka den och att låta den hellre stå för varmt än för kallt. Men inte i fönstret helst.
Lycka till med baket!
Om du älskar vetebullar av alla dess olika slag har jag ett fantastiskt gott recept på kanelbullar.
Vaniljbullar med socker
Ingredienser
Vetedeg
- 30 gr jäst
- 12 dl vetemjöl
- 3 dl standardmjölk rumsvarmt
- 3 dl strösocker
- 150 gr smör rumsvarmt
- 1 ägg rumsvarmt
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk malen kardemumma
vaniljkräm
- 5 dl mjölk
- 1 st vaniljstång
- 1,5 dl strösocker
- 3 st äggulor
- 40 gr majsstärkelse
- 50 gr smör
Instruktioner
Vetedeg
- Värm mjölken till ca 37 grader och smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och lös upp jästen.
- Blanda i resten av ingredienserna och knåda i ca 10 min. Degen ska bli slätt och vara ganska så kladdig fortfarande.
- Låt degen jäsa i ca 30 min och se till att det inte är drag i rummet. Täck över den med en ren kökshandduk.
- Dela degen i ca 20 st lika stora bitar. Knåda dem till runda släta bullar och lägg bullarna på bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Ställ ugnen på 200 grader C/varmluft.
Vaniljkräm
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljfröna. Lägg fröna och vaniljstången i mjölk och hälften av sockret. Koka upp.
- Ta av från värmen och låt stå i ca 10 minuter.
- Ta en bunka och vispa ihop resten av sockret, maizena och äggulorna.
- Häll försiktigt i det i det varma mjölken under omrörning och låt det koka upp.
- Tillsätt smöret, ta upp vaniljstången och låt svalna.
- Spritsa ner vaniljkräm i de färdigjästa bullarna.
- Gör ett hål i mitten av bullarna och spritsa ner vaniljkräm, hasselnötskräm, hallon och/eller lemoncurd.
- Grädda i mitten av ugnen på 210 grader i 5-7 minuter.
- Dra av från plåten och låt svalna lite. Pensla med smält smör och doppa i socker.
Jag älskar när ni kommenterar och skriver till, så lämna gärna en kommentar. Eller följ mig på Instagram för mer mat och bak inspiration.