Saffransglass med apelsinskal och pistagenötter
Saffransglass är helt nytt koncept för mig och det var min svärmor som gav mig tipset. Dock med ett annat recept som jag också ska prova. Men idén gav mig idéen till snabbglassen.
Balsansera det söta
Kondenserad mjölk är väldigt sött och även fast jag tycker om sött, så behövs den balanseras ut med någon fräschör. Som skalet av apelsin. Man kan också använda sig av clementin eller citron om det är det man har hemma. Men jag tycker att apelsin och saffran blir extra juliga ihop.
Saltet är också en viktig komponent, men var försiktigt. Ta lite i taget och smaka av.
Saffransglass – perfekt dessert
Vi är många som förbereder oss extra inför julen i år. När tiderna är osäkra, vill vi gärna ha någonting att hålla fast vid. Så som julens traditioner. Min lista är lång på saker jag vill göra i jul och för att inte helt överbelasta mig själv så är frysen fullproppad.
Detta är därför en perfekt dessert att göra en vecka innan. Jag brukar använda plastfolie i botten av formen, så att jag dels kan täcka ovandelen. Men också för att lätt kunna lyfta ut den ur formen och servera den på ett snyggt fat.
Dekorera glassen
Jag tycker att pistagenötter smakar gott ihop med saffransglass och det ser snyggt ut ihop också. Den ger också en extra crunch. Strö över smeten innan du lägger in glassen i frysen. Det är också gott med chokladknappar. Jag hade vit choklad hemma så jag använde den. Den är ganska så söt, så jag tror att mörkare choklad kan addera lite mer smakdjup. Men testa dig fram.
Jag serverade glassen med frusna granatäpplekärnor, vilket gav glassen lite extra syrlighet, vilket jag tyckte var väldigt gott till.
Saffran och dess smakkompisar Äpple, mandel, kardemumma, honung, kyckling, mjölk, grädde, (därav glassen)kanel, lamm, skaldjur, vitlök, vitt vin, vinäger, och citrus frukter.
Oavsett, så är detta en efterrätt som jag verkligen rekommenderar er att prova! Även mina små kritiker där hemma, som först tyckte att saffransglass lät helt tokigt. Gick till frysen och nallade lite varje dag tills formen var tom.
Tur att jag hann fota innan!
Saffransglass med pistagenötter
Ingredienser
- 5 dl vispgrädde
- 400 ml kondenserad mjölk
- 1 gr saffran
- 1 kryddmått salt
- 2 msk pistagenötter
- 1 msk granatäpplekärnor om man vill
Instruktioner
- Vispa grädde till hårt fluff.
- Blanda i kondenserad mjölk, försiktigt.
- Använd nästan all lemoncurd, utom 1 dl och blanda i glassmeten tillsammans med salt och citronsaft.
- Häll glassmeten i en 2 liters form.
- Ringla över resterande lemon curd och peta försiktigt ner med ett grillspett eller spetsen på en kniv. Så du formar ett mönster på toppen, men ändå får ner lite lemoncurd i smeten.
- Krossa maränger och gör samma sak som med curden.
- Frys i minst 8 timmar.
Anteckning
Letar du efter fler glass recept? Kanske saltad karamell passar?