Saffransbullar med mandelmassa – bakade i en form
På söndag är det första advent och vad passar bättre än vackra och goda saffransbullar med mandelmassa? Fyllda med smör och vanilj dessutom! Det är inte helt fel, eller vad säger ni?
Jag har sett på min Instagram att mitt flöde fullkomligt exploderar av alla som längtar efter julen och vill bona i sig år. Det tror jag att vi alla behöver. Någonting som vi dels styr över själv, men också någonting att se fram emot.
Saffran hör ju väldigt mycket julen till, i alla fall hos oss. Jag tänker varje jul att jag borde äta mer rätter med saffran under året, men förutom fisksoppan med saffran blir det all in under december.
Två x saffransbullar med mandelmassa
Men nu till saffransbullar fyllda med mandelmassa och kärlek. Hörni jag gjorde två sorters bullar av en batch. Bara det är värt en massa! Den ena var inspirerad av sticky buns, bullar som man lägger i en form och låter jäsa samman.
Av andra delen degen gjorde jag snurror. Jag är så glad att jag lyckades med detta för att i ärlighetens namn blir mina snurror inte alltid lika snygga. Men det är väl ändå smaken som räknas? Men denna gången blev det även snyggt om jag får säga det själv.
Olika typer av fyllning
Jag hade mandelmassa med smör och vaniljsocker i både saffrans knutarna och i bullarna. Men det finns en massa olika fyllningar som är goda med saffran. Exempelvis vit choklad och mandelmassa. Att riva i lite apelsin zest är smarrigt, ger bullarna en extra fräschör!
Mina barn vägrar dock att äta det, så det blev ingen med det. Denna gången i alla fall. Men nästa batch blir bara för mig.
Saffransbullar med mandelmassa
Ingredienser
- 50 gr jäst
- 5 dl mjölk
- 1 gr saffran
- 1 dl strösocker
- 11-12 dl vetemjöl
- 0.5 tsk salt
Fyllning
- 150 gr mandelmassa
- 120 gr rumsvarmt smör
- 2 tsk vaniljsocker
Till gräddning
- 1 ägg uppvispat
- 2-3 msk mandelspån
- 2-3 msk pärlsocker
Instruktioner
- Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, saffran och salt. Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.
- Arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Det ska vara lite kladdig, men inte kletig. Täck med ren kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och vaniljsocker. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.
- Bred ut hälften av smörkrämen på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 12 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en smord form 20×15 cm. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna nära ugnen eller där det är varmt).
- Gör likadant med den andra degen och resten av smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.