Rabarberrutor – sommaren i en kvadrat
För mig som är skånsk så rullar inte rabarberrutor så lätt av tungan. Desto lättare är det att äta dem. För de är vansinnigt goda. Den sötsyrliga rabarbern gifter sig så otroligt fint med söta svenska jordgubbar och ger en djupare syrlig smak av apelsin.
Jag blev inspirerad, som så många andra gånger av Systrarna Eisenman och deras kokbok sommarens söta. Jag har använt den som många gånger att den börjar bli sliten.
Den innehåller så många fina recept och jag blir så glad av alla bilderna. Svensk sommar när den är som bäst!!
Nu till rabarberrutor, det är en blanding mellan smuldegspaj och typ sockerkaka. De blir ganska så höga bitar av dem, så de är väldigt mättande.
Vill man inte göra rabarberkräm till så skulle jag tipsa om rabarbercurd, blir himla läckert det med. Gör extra mycket, så kan du toppa din gröt också.
För att lyckas med rabarberrutor
Smeten ska vara precis som i en sockerkaka, mjuk, luftig och inte alltför rinnande. Häll sedan försiktigt över krämen, ta en gaffel och kleta ut över hela kakan. Se till att dra ut krämen så att kanterna täcks. Häll därefter över resterande smet och kleta ut över hela. Toppa med smuldegen och grädda i mitten av ugnen till kakan är gyllene. Om det är första gången du bakar kakan kan det vara värt att ha lite koll på kakan. Alla ugnar är olika och tiden kan därför variera något.
Rabarberrutor
Ingredienser
Kräm
- 300 gr rabarber
- 250 gr jordgubbar går att byta mot hallon
- 5 msk apelsinsaft går att byta mot citron
- 2 dl florsocker går att byta mot annan typ av socker också
- 2-4 msk maizena
Kaka
- 2,5 dl råsocker går att byta mot vanligt strösocker
- 2 st ägg
- 250 gr smör mjukt
- 2 dl matgrädde går att byta mot 1,5 dl mjölk
- 7,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Smultopping
- 30 gr smör mjukt och rumsvarmt
- 1 dl florsocker går att byta mot vanligt socker
- 4 msk riven kokos går att utesluta
- 0,75 dl mjöl
- 1 knivsudd salt
Instruktioner
- Börja med att sätta ugnen på 180 C° varmluft och lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form. (ca 20×30 cm)
- Tvätta och ansa rabarbern och jordgubbarna. Skär rabarbern i ca 2 cm tjocka bitar och lägg i en kastrull tillsammans med jordgubbar och apelsinsaft.
- När det börjar puttra, tillsätt socker och låt det koka upp. När det kokar tillsätter du maizena och låt det sedan sjuda i några minuter. (tills krämen tjocknar.)
- Ställ krämen åt sidan och låt svalna. (Den behöver inte vara kall när du ska använda den.)
- Börja med att blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker krämigt och vitt. Tillsätt smöret.
- Vispa i mjölk och ta nu en slickepott och vänd i mjölblandningen. Blanda tills du får en tjock smet.
- Knip ihop smultoppingen. Smör, florsocker, salt och kokos. Tills du har en smuldeg.
- Bred hälften av smeten i formen och på med krämen. Försök att bre ett jämnt lager över hela smeten. Klicka ut resten av smeten över krämen till du har ett jämnt lager. Toppa med smulorna.
- Baka i mitten av ugnen i ca 45 minuter.