Rabarbercurd – till sommarens alla goda
Rabarbercurd är världens godaste tillbehör tycker jag i alla fall. Den är len, syrlig, söt och har ett djup. Allt på samma gång.
Jag använder den som topping på min gröt, eller tillsammans med min yoghurt. Men det är också himla god att ha i olika tårtor och bakelser.
Rabarbercurd tar verkligen inte lång tid att göra och är ett fantastiskt sätt att använda rabarber på.
Man ska egentligen sila rabarbern innan man blandar ihop den med äggen. Jag hoppade över det steget för att jag inte hittar min sil. Vet ni? Det gick lika bra ändå.
Var försiktig när du blandar i äggen, sänk värmen och blanda väl. Ett ägg i taget. Annars finns det risk att du gör rabarber med äggröra. Jag har lyckats göra det en gång och hur mycket jag än gillar båda var det inte en jätte smakfylld kombo.
Ingredienser
- 600 g Rabarber
- ½ dl Vatten
- 2½ dl Strösocker
- 2-3 Ägg
- 50 g Smör rumsvarmt
Instruktioner
- Tvätta och skiva rabarbern i 1 cm stora bitar.
- Koka i en kastrull tillsammans med vattnet och socker tills rabarbern är mjuk. Om man vill kan man passera rabarbern genom en finmaskig sil.
- Sänk värmen och blanda rabarberpurén med ägg i en kastrull och värm under omrörning tills den tjocknar. Den får inte koka.
- Ta kastrullen av värmen och rör i rumsvarmt smör. Häll upp i burk och låt svalna.