Morotssoppa – en smakrik höstmiddag
Morotssoppa var ett recept som tillkom när jag insåg att jag hade en massa morötter kvar i den undre lådan i kylskåpet. Det kanske är någon annan som känner igen sig i det?
Nu håller förvisso morötter ganska länge i kylen men ändå. Den är enkel och verkligen god.
Mångsidig morot
Morötter är verkligen en grönsak som jag använder i mycket. Som bas i en tomatsås, men också i en tomatsoppa. Eller varför inte prova en galet god morotshummus?
Förvara morötter
Väldigt ofta har jag också morotspuré i frysen. Jag rostar ett gäng morötter i ugnen och gör puré av dem. Jag lägger sedan purén i fryspåsar, plattar till och tar ut vid behov.
Man kan koka morötterna också om man vill det, men jag gillar den djupa smaken man får när de blir rosade i ugnen.
Ett annat tips om du har morötter över är att riva dem och frysa ner dem. Man kan använda dem i råkostsallad exempelvis. Men det är även toppen att använda i grytor eller som bas i fisksoppor.
Så släng inte morötterna utan hitta något sätt att använda dem på.
Rosta morotssoppa
Även så med denna morotssoppa. Jag tycker att rosta morötter med vitlök ger en helt annan smakdimension än när morötter kokas. Vill man, kan man byta ut kokosmjölk mot grädde, använd då ca 5 dl grädde. Det blir lika gott, men en lite annorlunda smakprofil. Vill du ha mer riv i soppan hacka ner lite lite grön chili i den. Akta dig för kärnorna bara.
Hoppas att det smakar!
Världens enklaste morotssoppa 4 pers
Equipment
- 1 mixer eller stavmixer
Ingredienser
- 4 större morötter
- 1 klyfta vitlök
- 1 schalottenlök
- 3 msk olivolja
- 1 burk kokosmjölk
- 1 tsk torkad timjan
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk malen vitpeppar
- 0,5 msk riven ingefära eller 1 msk malen ingefära
Instruktioner
- Ställ ugnen på 200C/varmluft
- Skala morötterna, vitlöken, och schalotten löken. Skiva grovt.
- Blanda grönsakerna med olivolja och lägg dem i en ugnsfastform.
- Rosta i ca 30 min eller tills de är helt mjuka.
- Häll över allting i en mixer och i med en burk kokosmjölk, blanda väl.
- Över med allting i en gryta och krydda med timjan, salt, vitpeppar och ingefära.
- Låt koka koka upp och låt sedan småputtra i ca 15 min.