mjuk rababerkaka
Efterrätt,  mjuka kakor & bullar,  Säsong,  Sommar,  Vår

Mjuk rabarberkaka för fira rabarbern

Vem gillar inte rabarber? Mjuk rabarberkaka är min favorit. Men det verkar som att alla har ett speciellt recept i sina gömmor. Jag ska prova dem alla! Det finns nämligen ingenting som talar om att våren har kommit som när rabarbern är redo att skördas.

Välkomna den nya säsongen med mjuk rabarberkaka

Basen i denna mjuka rabarberkaka är nästa densamma som i min nostalgiskt goda körsbärskaka. Jag har en liten pojke här hemma som bestämt påstår att han inte tycker om rabarber. Men denna rabarberkaka slinker minsann ner. Gärna med vaniljglas. Men det går jätte fint att äta precis så som den är.

Det finns ingenting som talar om att våren har kommit som när rabarbern är redo att skördas.

Smakkombination med rosépeppar

Rosépeppar ger en väldigt fin smakkomination. Smakerna gifter sig väldigt fint med varandra. Det syrliga i rabarbern passar så fint tillsammans med den milda och fruktiga peppriga rosépepparn. Vill man inte vara fullt så äventyrlig så kan man skippa det. Den mjuka rababerkakan blir god ändå.

Tips och tricks

  • Det finns några tips för att lyckas med denna mjuka rabarberkaka och för andra mjuka kakor såklart.
  • Se till att alla ingredienser håller samma temperatur, gärna rumstemperatur.
  • Vispa ägg och socker långsamt tills det blir tjockt och pösigt.
  • Vik in mjölblandningen i äggsmeten, så undviker du att kakan blir stel och hård.
  • Ju bättre ingredienser du använder desto bättre resultat får du.
Rabarberkaka
Mjuk rabarberkaka
Rabarberkaka
mjuk rabarberkaka

Mjuk rabarberkaka

Caroline Vass
Mjuk rabarberkaka som smakar som den ljuvaste vår. Rosépeppar gifter sig väldigt väl med den syrliga rabarbern.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 50 minuter
Total tid 1 timme
Måltid Dessert, efterrätt
Portioner 8 bitar

Ingredienser
  

  • 100 gr smör rumstempererat
  • 125 gr rårsocker
  • 180 gr vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk rosé peppar
  • 1 egg
  • 110 ml mandelmjölk
  • 350 gr rabarber
  • 15 gr florsocker till garnering

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 C/varmluft. Klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper. 
  • Rensa och skär rabarber stängerna i lika långa och smala delar. (Ca 10 cm långa och 2-3 cm smala.) 
  • Blanda alla torra ingredienser en bunke och ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker tills det är vitt och krämigt. Tillsätt mandelmjölken. 
  • Blanda försiktigt ned mjölblandningen med en slickepott. Blanda inte för mycket för då kan kakan bli seg. Häll över i springformen.
  • Lägg rabarber stängerna på kakan och strö rörsocker över. 
  • Baka i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 150 C och baka i ytterligare 40 minuter. Låt kakan svalna och strö florsocker över. 
Keyword efterrätt, mjuk kaka, rabarber

Som vanligt älskar jag att höra ifrån er! Tagga mig på Instagram om ni gör kakan. Eller kommentera här nedan!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Granskning av kommentarer är aktiverat. Det kan ta lite tid innan din kommentar visas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.