En len rödbetssoppa att älska
Gazpacho i all ära, men här har vi rödbetssoppa. Den smakar gott,lent och uppfriskande och är så vacker att titta på. Jag tycker om kalla soppor på sommaren, även om den just nu lyser med sin frånvaro. Förra året var vi på bröllop och en av rätterna som serverades var kall körsbärssoppa. Vilket är en väldigt typisk ungersk sommarrätt. Med inspiration av den både i smak och färg är rödbetssoppa mer tillgängligt för oss här i Skandinavien. Helt perfekt som förrätt eller varför inte till lunch?
Du behöver:
5-6 rödbetor
2 dl grädde
1 dl smetana (går bra med créme fraiche också)
3 klyftor vitlök
0,5 tsk chiliflingor
0,5-1 tsk flingsalt
0,5-1 tsk svartpeppar
0,5 tsk mald muskotnöt
1,5 dl hackad gräslök
0,5 dl rostade pumpafrön
Så här gör du:
Skala och koka rödbetorna i saltat vatten tills rödbetorna mjuknar. Häll över rödbetorna och lite av vattnet i en mixer och mixa tills det blir lent. Häll över vätskan i en kastrull och tillsätt kryddor och grädde. Utlämna gräslök, pumpafrön och smetana. Låt svalna, häll upp i skålar och toppa med en klick smetana, gräslök och pumpafrön.
Till detta är det perfekt med fröknäcke till och receptet till det hittar du här.
One Comment
frida G Svensson
Det ser så himla himla gott ut! Älskar också rubriken till maten!