Klassisk Tiramisú
Italien tema kan ju aldrig gå fel, eller hur? Så då fick det bli Tiramisú.
Italiensk sommar
Vi skulle egentligen åka till Italien i sommar, men som alla andra har vi ju fått ställa in resan. Självklart gör det mig så himla ledsen. Hade sett fram emot att få visa pojkarna landet som min mamma väckte min kärlek för när jag var liten. Min mamma älskade Italien och visade oss runt och beställde mat på knagglig italienska.
Jag är också fullt medveten om att vi är de absolut mest lyckliga och privilegierade som bara behöver ställa in en resa. Men på gott och ont tror jag att hela denna pandemin förändrar hur vi kommer att resa framöver.
Så då får vi göra det bästa av situationen och låta Medelhavet komma till oss. Så när vi bjöd våra vänner på middag var temat givet. Vi körde spansk mat, tapas och Tiramisú till dessert.
Tiramisú – baka utan ugn
Perfekt också när ugnen var upptaget av annat eftersom Tiramisú inte behöver bakas i ugn. Den tar verkligen inte lång tid att göra, men behöver tid i kylskåpet. Minst 1,5 timme. Men helst längre. Denna kan du verkligen med fördel göra på morgonen och servera på kvällen. Då hinner savoiardi kexen ta in vätskan från kahlúan och kaffet. Men inte tillräckligt för att den ska bli alldeles blöt.
Tips för att lyckas
Som med det mesta annat så ta din tid. Läs igenom receptet innan du börjar och se till att mascarponeosten, grädden och äggen är rumstempererade.
Häll upp kaffeblandingen i en djup tallrik och doppa verkligen inte kexen länge. Jag gör en sekund på varje sida. De kan verka torra just då, men när du låter tiramisún stå ett tag kommer det bli tillräckligt fuktigt för att smaka excellent och inte för blött. Hoppas att det smakar!
För dig som undrar så är mascarponeost är det en italiensk färskost som är väldigt fyllig, lite syrlig och rund i smaken.
Klassisk tiramisú
Ingredienser
- 500 gr mascarponeost
- 5 msk strösocker
- 3 dl vispgrädde
- 4 st ägg äggulan
- 200 gr savoiardikex
- 1.5 msk kahlúa
- 4 msk svart kaffe
- 1 msk kakao
Instruktioner
- Blanda grädden med 1 msk socker i en djup bunke. Vispa grädden ganska hårt.
- Separera äggulan från äggvita. Spara äggulorna och blanda med resten av sockret i en stor bunke. Rör ner mascarponeosten och vispa till en fast konsistens.
- Vänd ner grädden i marscarpone blandningen och rör försiktigt samman.
- Blanda espresso med kahlúa och florsocker.
- Lägg ett lager (ca 12 st) kex i botten av en medelstor form med hög kant.
- Droppa försiktigt kexen i kaffeblandningen. Vänd 1 sekund på varje sida. Det ska inte bli för mycket vätska för att desserten inte ska bli för blöt.
- Bred hälften av mascarpone blandningen som ett lager över kexen.
- Gör om samma moment igen med kex och vätska för att skapa ett nytt lager. Avsluta med ett lager mascarpone bladning.
- Låt formen stå minst 1,5 timme i kylskåpet innan den serveras.
- Pudra över kakao och servera i bitar.