Kanelbullar med äpple och kanel – perfekt saftiga
Kanelbullar med äpple, smakerna stirrade på mig vid köksbänken. Det var så uppenbart att jag skulle baka just det. Varför? Det är kanelbulle säsong och äpple säsong, smaker som passar utmärkt ihop. Åh andra sidan när är det inte kanelbulle säsong?
Mellanmål i frysen
Det är ju perfekt att ha i frysen så att man bara kan ta ut dem när det passar en. Jag brukar frysa ner kanelbullarna när de svalnat och de som inte äta upp. Så har man goda färska bullar. Jag vet inte hur det är med er. Men det brukar vara mycket utflykter kring hösten och barnen får ha med sig fika. perfekt då att ha bara kunna ta en kanelbulle eller två.
Jag gör ofta en dubbelsats och fyller dem med olika sorts smaker. Äpple och kanel, medelmassa och äpple, vanilj eller varför inte choklad?
Kanelbullar med äpple
Vetedegar tenderar ju som bekant bli lite torr dagen efter, men med rivna äpplen höll bullarna sig saftiga även då. Äppelsmaken är väldigt subtil i dessa kanelbullar med äpple och tar inte över på något sätt. Utan tvärtom smör, kanel och kardemumma bildar en fin smakharmoni tillsammans med äpple.
Kompisar som passar ihop
Äpplen har många smakkompisar; Citrus, skaldjur, vin, oliver, olivolja, mejeri, konjak, nötter. Visste du att man kan byta ut mot äpplen mot päron eftersom de kommer från samma smakfamilj.
Mer kanelbullar och äpple
Vill du ha fler tips inför den kommande kanelbulledagen? Då ska du kika in på Instagram där jag kommer att lägga upp tips under dagen.
För fler recept på kanelbullar, kika då in här.
Kanelbullar med äpple
Ingredienser
- 2 tsk malen kardemumma
- 3 dl mjölk
- 50 gr jäst
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl socker
- 12 dl vetemjöl
- 150 gr smör
Fyllning
- 200 gr smör
- 2-3 st rivna äpplen
- 2 tsk kanel
- 2 msk socker
- 1,5 tsk malen kardemumma
- 1 knivsudd salt
Instruktioner
- Börja med att värma mjölken till ca 37 grader (kroppstemp.) tillsammans med kardemumma.
- Smula jästen och lös upp med den uppvärmda mjölken, tillsätt socker och blanda.
- Vispa i ägg, salt och lite mjöl i taget. När du har blandat i ca hälften av mjölet, klicka i smöret samtidigt som du knådar degen.
- Blanda sedan i andra hälften av mjölet. Täck med en ren kökshandduk och låt jäsa i en timme.
- Sätt ugnen på 200 C/varmluft.
- Gör under tiden fyllningen. Riv äpple och krama ur saften.
- Blanda med mjukt smör, kanel, kardemumma och salt.
- Kavla ut degen till en rektangel. Bre fyllningen över hela.
- Rulla ihop till en rulle på långsidan och skär dem i 3-4 cm bitar. Lägg i formar och jäs under en handduk i ca 40 min.
- Baka i mitten av ugnen i ca 8 min.