Kanelbullar inför kanelbullens dag – bästa receptet
På fredag är de kanelbullens dag så vad kan vara mer perfekt än det bästa receptet på kanelbullar? Inget, eller hur?
Hemma hos oss äter vi såklart dessa veteläckerheter fler än en gång om året. Men det är kul att bullarna har sin alldeles egna dag.
Vet ni? Jag har ju mina rötter i Ungern och där äter man också snäckor, men dels kallar man dem för sniglar (för att de ser ut som huset på en snigel) och dels fyller man dem med kakao. Det är också väldigt smarrigt.
Hemligheten är smör
Vad är då hemligheten bakom riktigt goda kanelbullar? Svaret kommer inte att förvåna dig. Men här kommer det ändå… Hemligheten bakom de mest perfekta och saftiga bullar, förutom kärlek då – är smör. Ja, jag sa ju att du skulle gissa dig till det.
Ett bra tips är att alltid använda rumstempererade ingredienser, det blir bättre deg då. Samt att tillsätta smöret i självaste degen. Ta det lugnt och stressa inte degen. Så får du perfekta kanelbullar.
Kanelbullar
Smöriga och härliga kanelbullar.
Deg
- 50 gr färsk jäst
- 2,5 dl mjölk kan bytas ut mot plantbaserad variant
- 9,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk malen kanel
- 1,5 dl brunt socker
- 2 ägg (en till pensling)
- 120 gr rumsvarmt smör
Kanelfyllning
- 160 gr mjukt smör
- 1,5 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 30 gr malen kanel
Glasyr
- 1 dl florsocker
- 3-4 msk vatten
- Värm mjölken till 37 grader tillsammans med sockret.
- Smula ner jästen i en buke och häll mjölken över och blanda tills jästen har lösts upp.
- Blanda i salt, kardemumma, kanel och mjöl 1 dl i taget.
- Blanda i ägg och smör. Använd degkroken på din köksassistent och blanda sakta tills smöret har lösts upp. Degen ska bli glansig och fin.
- Lägg en ren kökshandduk över bunken och låt den stå på en varm plats. Framförallt där det inte är dragigt. Låt den jäsa i 30-40 min.
Mixa kanelfyllningen så länge, genom att mixa smör, kanel, vanilj och socker.
- Dela degen i två och kavla ut i stora rektanglar ca 0,5 cm tjock deg. Bre ut fyllningen på respektive rektangel. Rulla ihop på långsidan.
- Skär rullarna i 3-4 cm tjocka bullar. Låt dem jäsa under en kökshandduk i 30 min. Sätt ugnen på 220 grader varmluftsugn.
- Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och baka dem på en plåt i mitten av ugnen i ca 8-10 min.
Vispa ihop glasyr och ringla över bullarna.
Ha koll på bullarna, eftersom alla ugnar fungerar olika. Ta ut bullarna när ge är gyllene. Låt de svalna på ett galler.
Om du tycker om kanelbullar kanske du också tycker om kardemumma knutar eller varför inte vanliljbullar?