Glutenfri chokladkaka som får dig att vattnas i munnen
Jag letade febrilt efter en glutenfri chokladkaka och jag måste villigt erkänna att just den kategorin är inte det jag är bäst på. Jag behövde en expert. Så vem är inte expert om inte Åse som driver LCHF bloggen 56kg?
Jag har länkat ovan till receptet som jag hämtade inspiration från.
Nu tillbaka till denna goda, krämiga helt ljuvliga glutenfria chokladkaka som verkligen får alla som ätit den att vattnas i munnen.
LCHF recept
Till min förtret äter min man LCHF och ni som följer mig, speciellt på Instagram vet att jag älskar kolhydrater. Helt personligt tycker jag att det är jobbigt, men det är ju för att jag älskar att njuta av det jag vill äta.
Men man får absolut göra som man vill. Därför behövde jag hitta en skapelse som vi båda kan njuta av. Choklad är då en given följeslagare och gillar du kokos, finns här ett recept som du kanske skulle njuta av.
Glutenfri konsistens
När jag väl förstod konsistensen på den glutenfria kakan kunde jag börja experimentera med ingredienser. En av mina närmsta vänner är glutenintolerant och vi har haft diskussioner om hur just glutenfritt är. Väldigt ofta är det mycket kladdigare deg.
Givetvis kan man använda vilka bär som helst till kakan, men det finns fortfarande jordgubbar i säsong så att jag passade på.
Glutenfri chokladkaka passar till så mycket, men gifter sig exceptionellt fint med jordgubbar, citron och mandel.
Glutenfri chokladkaka med jordgubbskräm
Equipment
- Visp
- Slickepott
- Kastrull
- Skålar
Ingredienser
- 4 Ägg
- 0,5 dl Stevia man kan också utesluta det helt
- 200 gr Mörk choklad
- 200 gr Smör
- 2 msk Vispgrädde
- 2,5 dl Mandelmjöl
- 2 msk Rivet citronskal
- 0,5 dl Citronsaft
Jordgubbskräm
- 4 dl Vispgrädde
- 4 dl Jordgubbar plus en handfull extra som dekoration
- 1-2 tsk Vaniljpulver
- 1 knivsudd Salt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 °C.
- Börja med att separera äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum och ställ åt sidan.
- Under tiden smälter du smör och mörk choklad ovanför ett vattenbad. Rör ner grädden i chokladsmeten och låt stå.
- Vispa ihop äggula och stevia, tills det blir fluffigt och ljusgult.
- Vänd ihop chokladsmeten med äggulesmeten och vänd sedan ner äggvitorna. Till slut vänder du ner mandelmjöl. Häll smeten i liten springform med bakplåtspapper fäst i botten.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
- Låt kallna i kylskåp några timmar.
Jordgubbskräm
- Skölj och snoppa jordgubbarna och koka upp dem i lite vanilj och salt. Du kan tillsätta socker/stevia om du tycker att det blir för surt.
- Jag lät mina jordgubbar stå i grädde över natten för en riktigt fyllig smak. Annars tillsätter du bara ca 1 dl grädde i kastrullen med jordgubbarna och går till nästa steg.
- Låt jordgubbarna puttra tills de är mjuka och du kan mosa sönder dem med en träslev.
- Koka upp igen i ca 4-5 min och låt svalna. Jordgubbskrämen bör tjockna lite.
- Vispa grädde tills det blir fluffigt och vänd ihop med jordgubbskrämen.
- Täck toppen av kakan med jordgubbskrämen och toppa med färska jordgubbar. Ställ in i kylen tills den ska serveras.
Anteckning
Den glutenfria chokladkakan tar inte speciellt lång tid att baka och bli inte avskräckt från att separera äggulorna från vitorna. Jag vet att man då oftast tror att det kommer bli så himla arbetsamt. Men det är det inte och det är så värt det. Jag lovar!
Jordgubbskräm
Jag känner också att jag måste nämna krämen lite. Jag sköljde jordgubbar, delade dem och lät dem stå över natten i ovispad vispgrädde. Jordgubbarna suger då åt sig all grädde och det blir en rundare och lite sötare smak på såsen.
Man kan hoppa över detta steg och låta jordgubbarna sjuda i grädde istället. Men om du har tid ork och lust prova gärna någon gång detta knep.