Fisksoppa med saffran – njut av sensommaren
Samarbete med Le Creuset. Fisksoppa med saffran var det första jag tänkte på när Le Creuset bad om en klimatvänlig meny. Av lite olika anledningar.
Specialkomponerad meny
Som i ett led av klimatvänliga alternativ på middagsbordet har jag tagit fram planetvänliga alternativ att bjuda familj och vänner på. Först ut i deras nya linje av gjutjärnsgrytor, den som heter i oblong. Jag gillar verkligen formen på denna grytan. Den är oval och den får väldigt fint plats med hela fiskar exempelvis. Men mer om innehållet i den.
Tänk dig sammetslen soppa med saffran, fullt av smak av både fänkål och läckerheter från havet. Den är dessutom enkel att göra. Många gånger associerar vi saffran med jul. Det tycker jag är synd, för fisksoppa med saffran är en riktig hit även nu på sensommaren.
Fisksoppa med saffran går relativt snabbt att göra och den smakar ljuvligt. Fullt av grönsaker, fisk och kryddor.
Vad är klimatvänlig mat?
Klimatvänlig mat är först främst att välja bort kött i den mån det går. Att minska sin köttkonsumtion är ett steg i rätt riktning.
Jag har därför valt fisk som huvudingrediens. Det gäller att välja rätt fisk också. Det som är miljömärkt och vildfångat helst.
För att äta klimatsmart behöver vi också tänka på maten vi slänger. För vi slänger ganska mycket mat. Massor av denna mat är fortfarande bra. Vi litar på bäst före datum alldeles för mycket. Lite på ditt smak och luktsinne. Jag tog en massa grönsaker som höll på att gå ur tiden, men utan att vara dåliga till min fisksoppa.
Dessutom tog jag saffran från förra julen i skåpet. Jag är alldeles för dålig på att laga mat med saffran. Vilket jag måste ändra, för det är så gott! Men också ett bra sätt att använda ”gamla” ingredienser.
Jag tänker att vi kan alla göra små förändringar. Du behöver inte göra allt på en gång. Men kanske lite i taget.
Fisksoppa med saffran
Equipment
- Le Creuset gjutjärnsgryta
Ingredienser
- 0,5 dl olivolja
- 1-2 st shalottenlök
- 1 st fänkål
- 1-2 st morötter
- 1-2 st tomater
- 1 tsk cayennepeppar
- 1,5 tsk oregano
- 1 tsk timjan
- 2 tsk saffran
- 2 tsk flingsalt
- 2 msk skaldjursfond
- 120 gr torsk
- 100 gr lax
- 60 gr räkor
- 3 msk dill
- 600 ml vatten
- 4 dl grädde
Instruktioner
- Börja med att ansa och hacka lök och fänkål. Skala morötterna och skär dem i större bitar. Tärna tomaterna.
- Hetta under tiden upp oljan (värm oljan gradvis) och fräs grönsakerna tills de är lite gyllene och mjuknat något. Tillsätt lite av vattnet, ca 1-3 dl och tillsätt kryddorna. Låt det bubbla i några minuter.
- Tillsätt skaldjursfond och grädde. Låt det småputtra. Häll över mer vatten efter önskad krämighet. Blir den för vattning kan man med fördel reda med potatismjöl.
- Tills sist tärna fisken och låt den koka i soppan i ca 15 min. Tillsätt räkor och hackad dill. Låt puttra i ca 5-10 min.