Äppelkaka med mandel
Efterrätt,  Höst,  mjuka kakor & bullar,  Säsong

Äppelkaka, den godaste du har smakat!

Detta är verkligen världens godaste äppelkaka. Den är saftig, lite knäckig och försvinnande god. Allt som man vill ha i en äppelkaka på en och samma gång.

Vill du inte ha äpplen i av någon anledning, så funkar den fint utan också. Men goda smörstekta äpplen höjder denna kakan. 

Låt den svalna ordentligt innan du serverar den. Detta för att den är mjuk i sig själv och riskerar att fall isär annars. 

Äppelsäsong

Vi har en del äppelträd i vår trädgård och de passar jätte fint i denna kaka. De är fasta och inte så himla söta, vilket passar perfekt. Så välj en sort med lite fastare fruktkött.

Den går att göra glutenfri om vill det, ersätt då mjölet med mandelmjöl plus 0,5 dl rismjöl.

Jag kommer att lägga ut fler äpple recept eftersom denna säsong är så god! Under tiden hittar ni ett himmelskt recept på äpplekaka med vitchoklad här.

Det hinner ibland komma ut fler recept på Instagram, så om ni kikar in där, kan ni hitta lite mer inspiration.

Snabb äppelkaka

Det bästa med denna kaka, förutom att den är smarrig som tusan då är att den går så snabbt att svänga ihop. Så när man blir sugen på en efterrätt behöver man inte vänta länge på att få njuta av en kaka.

Eller om man får besök lite sådär spontant och inte har förberett någonting innan är detta en superb kaka att bjuda på.

Äppelkaka med mandel

Saftig äppelkaka med mandel

Caroline Vass
Underbart saftig och smakrik äppelkaka med mandel
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 6 port

Equipment

  • 1 springform 20 cm eller 1 brödform2 lit
  • 1 ark bakplåtspapper

Ingredienser
  

  • 75 gr mjukt smör
  • 1 ägg
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl créme fraiche
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl muskovadosocker

Fyllning:

  • 2 äpplen
  • 1 msk smör
  • 3 msk farinsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 kryddmått malen kardemumma

Instruktioner
 

  • Ta ut alla ingredienser minst 30 min innan du börjar att baka. Detta för att det ger bäst resultat om allt är rumstempererat.
  • Börja med att värma ugnen till 180C/varmluft.
  • Tvätta äpplena och tärna äpplena grovt.
  • Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och fräs äpplena i smör, farinsocker, salt och kardemumma. Ca 5 min. Lägg åt sidan.
  • Mixa mjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.
  • Vispa smör, strösocker, muskovadosocker och vaniljpulver pösigt och mjukt.
  • Tillsätt créme fraiche och vispa, tillsätt mjölmixen och ägget.
  • Klä en bakform med bakplåtspapper och fyll med smeten. Tillsätt sedan äpplena. (Du kan ta med lite vätska som finna i pannan, men inte för mycket för att då blir kakan ev för lös.) Peta ner äpplena lite i smeten.
  • Baka i mitten av ugnen i ca 18-20 min. Kakan ska vara lite lös i mitten när du tar ut den. Låt den svalna innan du serverar den med exemelvis vispad grädde, eller vaniljglass.
  • Servera med lätt vispad grädde eller vaniljglass
äppelkaka
äppelkaka

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Granskning av kommentarer är aktiverat. Det kan ta lite tid innan din kommentar visas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.